Min Moa

”När jag öppnar fönstret för att vädra, ser jag en hop kvinnor som står under äppelträdet. De vågar sig inte in med risk att deras män får reda på att de vill lära sig om hur man avbryter ett samlag”

”Det dröjde ända till 1933 innan de hade reducerat färdigt min roman, Kvinnor och äppelträd. De skyllde på mina naturliga och frispråkiga uttryck.”

Ur Min Moas dagbok
Moa Martinson är född 2 nov 1890
Hon är en av de mest berömda proletärförfattarna, som framträdde under 1920- och 30-talen. Hon är också den enda kvinnan bland dem. Hon var relativt bortglömd men blev återupptäckt av kvinnorörelsen under 1970-talet.

Moa flyttade 1910 till torpet Johannesdal i Sorunda i Södermanland, när hon var 19 år och väntade sitt första barn.
Där kom hon att stanna resten av sitt liv. Under 1930-talet, när också Harry Martinson levde och utvecklade sitt författarskap där, blev torpet omtyckt mötesplats för tidens unga författare. Torpet står än idag kvar i det skick Moa Martinson lämnade det vid sin död 1964.
Moa Martinson är begravd på Sorunda kyrkogård

”Min Moa ” är en nyskriven teater, som handlar om Moa Martinson. Hon befinner sig på en liten ö som heter Inis Oirr. Ön är en av de tre Aranöarna som ligger i Atlanten. Teatern är en fiktiv berättelse. Moa har aldrig varit på Irland. Men om hon hade varit där, bland de underbara klipporna längs kusten och alla vänliga fiskare med sina kvinnor, hade hon förmodligen älskat Inis Oirr lika mycket som jag gör.
Rosie Hennig skådespelerska och författare På scenen finns också Mats Hennig som spelar banjo.Föreställningen är ca 60 min lång och lämpar sig för mindre scener. Går utmärkt att spela för högstadie och gymnasie elever.

Bokning: Kontakta Rosie Hennig  tel. 0722-13 61 26, mail. rosie.hennig@gmail.com

moa