Världen är full av starka kvinnor

Världen är full av starka kvinnor!
I denna föreställning får ni möta några av dom som vi vill lyfta fram. Alla med sin alldeles egna historia.

PusElse
I skogarna kring sjön Immeln i nordöstra Skåne växer granarna tätt och mossan ligger grön och mjuk över det kuperade landskapet. Det var i de här trakterna som PusElse, kallad både för rebelledare och för häxa, enligt sägnen levde under 1600-talet.Frida Kahlo
”Sminka henne som Frida Kahlo”, sa regissören inför en teaterföreställning. Under ett par år letade / läste jag nog allt som jag hittade om denna fantastiska kvinna.
 Idag har Frida Kahlo förvandlats till en ikon och en stor industri. Bilder av henne och hennes målningar finns överallt på souvenirer som säljs över hela världen. Min monolog, ”Du Frida”, handlar om Styrka.

Eva Wigström
Eva Wigström föddes den 24 december 1832 i byn Råga Hörstad i Asmundstorps Socken. Hon vandrade runt i hela Sverige och upptecknade sagor, sägner och historier, som berättades i bygden. Bl.a om ”Svarta Skolan i Örkened”. Eva var författare och skrev under pseudonymen Ave.

 Moa Martinson
”Det dröjde ända till 1933 innan bokförlaget hade reducerat färdigt min roman, Kvinnor och äppelträd. De skyllde på mina naturliga och frispråkiga uttryck.”
”Min Moa” är en monolog som handlar om Moa Martinson.
Hon befinner sig på en liten ö som heter Inis Oirr. Ön är en av de tre Aranöarna som ligger i atlanten utanför Irlands västkust.
Jag tänker mig Moa bland klipporna längs kusten tillsammans med fiskare på Paddys Bar. På puben berättar Moa för människorna om sitt liv.

Betty Olofsson
En föreställning om författaren Harry Martinsons mor, Betty Olofsson. Betty lämnade sexårige Harry och hans systrar för att åka till Amerika.
Martin Olofsson var under senare delen av 1800-talet känd som en beryktad kvinnokarl i Dönabergatrakten. Han gifter sig med Bengta Svensdotter som han döper om till ”Vackra Betty”. Efter ett stormigt äktenskap och Martins död  bestämmer sig Betty för att emigrera till Amerika. Barnen lämnas kvar i Sverige. Kom hon tillbaka… eller?.

Klämta Tilda
Mathilda Håkansdotter var yngst av en syskonskara på tio barn. Hennes slagfärdighet är omskriven. Snabb med kluriga svar. Hon bodde i riskojor och på logar i trakterna runt Lönsboda. Ofta dök hon upp i byn klädd i många kappor och hattar. Ibland drack hon sitt kaffe på bit inne på Vedins kafé.

Hon lyste som na sommasol
mä rosorna på kinnen
Däa hon sto klajdd i stacket kjol
som löttes opp å vinnen.
Axel de la Nietze

starka-kvinnor